Naar inhoud

Vikufiber profielen


Samenstelling kunststof profielen

Glasvezelversterkte polyester profielen bestaan hoofdzakelijk uit: glasvezels, een thermohardende hars, een glasmat en een beschermend oppervlaktevlies.

Glasvezels

De galsvezels zorgen voor de hoge stijfheid van het GVK profiel. Op de markt is er een groot aantal soorten glas ter beschikking. Elke glassoort heeft zijn specifieke eigenschappen en zijn specifieke toepassingsgebied. In de pultrusie wordt overwegend gebruik gemaakt van het E-glas. Dit glas heeft een lage elektrische geleidbaarheid en een hoge sterkte.

Hars

Het harsmengsel bepaalt de chemische bestendigheid van het composiet. Er zijn verschillende harssoorten die gebruikt kunnen worden voor pultrusie, een tweetal voorbeelden hiervan zijn:

 • Isoftaal hars: de meest gebruikte harssoort, te gebruiken in alle weersomstandigheden, in zoutwater, in corrosieve milieu's etc.
 • Vinylester hars : wordt veel gebruikt in zwaar chemische omgevingen (zwavelzuur, azijnzuur, waterstof chloride etc.)

Glasmat

Glasmatten zorgen voor de dwarsversterking van het profiel en voor een grotere stijfheid van het profiel. Er bestaan verschillen soorten matten, afhankelijk van de samenstelling en de bindingswijze van de vezels.

Beschermend oppervlaktevlies

Een oppervlaktevlies wordt aangebracht om een verbeterde resistentie te bieden tegen chemicaliën en omgevingsinvloeden zoals verwering.

Het productieproces:

Glasvezelversterkte polyester profielen worden geproduceerd middels pultrusie. Pultrusie is een continu proces waarbij een thermohardende polymeer en versterkingsvezels tot een profiel gevormd worden. Versterkingsmaterialen zoals glasvezels en glasmatten worden in een open bad met vloeibare hars gedrenkt. Het vochtige materiaal wordt vervolgens naar de profielvorm geplooid en komt in een verwarmde matrijs terecht. In de matrijs hardt het uit en vormt zo een geheel met de versterkingsmaterialen. Het geheel wordt door middel van een treksysteem door de matrijs getrokken en door een zaageenheid op de gewenst lengte gebracht.


E23: de Europese standaard voor pultrusie

Gepultrudeerde profielen zijn geen isotrope materialen. Om toch tot duidelijke richtlijnen en bruikbare ontwerpwaarden te komen werd een Europese normering ontwikkeld.

Kwaliteitsbetrouwbare fabrikanten produceren momenteel hun constructieprofielen nog uitsluitend volgens deze Europese norm: de EN 13706. Deze standaard omschrijft de minimaal te leveren kwaliteit en specificeert de technische eigenschappen voor de kwaliteitscategorie E23 met een buigmodulus van 23 GPA.

Ook voor het ontwerpen van constructies werd een Europese normering opgesteld: de EN 14122. Supplementair is eveneens de 'Eurocomp Design Guide' opgesteld die ontwerpcriterie voorstelt voor het veilig ontwerpen van constructies gemaakt uit glasvezelversterkte kunststoffen. De DIN 18820 geeft specifieke ontwerpcriteria voor structuren gebruikt in chemisch agressieve milieus.
De profieltypes

Vink GVK levert vele verschillende profielen, we hebben onder andere in ons pakket:

 • U-profielen
 • Hoekprofielen
 • Kokerprofielen
 • I- en H-profielen
 • Ons eigen ontworpen E-profiel

Standaard wordt gewerkt met handelslengtes van 6 meter en de kleuren geel en grijs. Op aanvraag zijn alle profielen verkrijgbaar in de verschillende types hars en in verschillende kleuren, hiervoor gelden minimale hoeveelheden afhankelijk van het type profiel. Zijn er speciale wensen, dan is het mogelijk om een profiel op maat te ontwerpen. Zo valt te denken aan een plankprofiel om betonplex te vervangen op BMX startheuvels, zie hieronder het voorbeeld;

Vikufiber profielen startheuvel Vink
Vikufiber profielen op maat Vink

De voordelen:

Corrosie- en chemische bestendigheid

Alle metalen, zelfs het kwalitatief hoogstaande roestvrij staal, zijn onderhevig aan een of andere vorm van corrosie. Composieten roesten niet. Ze gedragen zich uitstekend in de meeste chemische-industriële omgevingen en worden niet aangetast door micro-organismen. Hierdoor zijn ze onderhoudsarm.

Soortelijk gewicht

Het lage soortelijke gewicht van deze glasvezelversterkte kunststoffen zorgt voor een reële reductie van de transport- en installatiekosten.

De mechanische eigenschappen

De treksterkte van gepultrudeerde profielen is vergelijkbaar met deze van staal en aluminium. Alhoewel de buigstijfheid ( E-modulus) lager is dan van metalen, is zij hoger dan die van hout en andere kunststoffen.

Thermische eigenschappen

Glasvezelversterkte kunststoffen zijn uitstekende thermische isolatoren. De warmtetransmissie blijft minimaal. Zij bezitten tevens een uitstekende vormstabiliteit. Zij trekken na verloop van tijd niet krom en zetten niet uit, zelfs bij grote temperatuurverschillen.

Elektromagnetische eigenschappen

In toepassingen die transparant zijn voor radar- of elektromagnetische straling zijn glasvezelversterkte kunststoffen ongeëvenaard.

Elektrische eigenschappen

Glasvezelversterkte kunststoffen zijn zeer goede elektrische isolatoren. Daardoor zijn zij de beste keuze voor ladders, kabelgoten, behuizingen en werktoestellen in elektrische toepassingen.


Vink GVK logo


Referenties

Meer informatie ontvangen?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

(Optioneel)
(Optioneel)
(Optioneel)

Downloads

Mogelijkheid tot het downloaden van diverse informatie

Bekijk onze downloads

Nieuws

 1. Van modderige fiets naar brandschoon exemplaar!

  FCC de IJsselcrossers heeft in de eerste helft van dit jaar de langgekoesterde wens van rijders en ouders in vervulling zien gaan door de realisatie van twee prachtige BMX-wasboxen op de trainingsaccommodatie.

 2. Aqua Nederland Vakbeurs

  Let op! Nieuwe datum Aqua Nederland vakbeurs: 23, 24 & 25 maart 2021

 3. Ontwikkelingen binnen Vink GVK - E-profiel

  Binnen Vink GVK wordt er veel gedaan aan ontwikkeling. Gezien het feit dat er in GVK minder keuze is aan standaard profielen, ontwerpen wij met regelmaat nieuwe profielen. Het kan gaan om een standaard profiel wat ook in staal voorkomt of juist een klant of project specifiek profiel.

 4. Kunststof bordessen! Sterk, licht en onderhoudsvrij.

  Monteurs bereiken de diverse geleidewerken bij de nieuwe Zeesluizen in IJmuiden over nieuwe
  inspectiebordessen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn de bordessen - met een totale lengte
  van 450 m - niet van staal, maar van kunststof. Een bewuste keuze van onze klanten in
  overleg met Vink GVK.

 5. Zwembadtrap

  Zwembad Winterswijk krijgt een opknapbeurt en de glijbaan wordt voorzien van een GVK trap.

 6. ​Uitneembaar hekwerk

  Een nieuwe oplossing: het uitneembare hekwerk

 7. Nieuw type leuningwerk H-40

  H-40 systeem leuning; Voor de situaties waar een verzwaarde uitvoering leuningwerk gewenst is hebben wij volledig in eigen beheer een heavy-duty leuning H-40 ontwikkeld.

Vink GVK is een business unit van Vink Kunststoffen B.V.
©2024 Vink GVK