Naar inhoud

Vikufiber profielen


Samenstelling kunststof profielen

Glasvezelversterkte polyester profielen bestaan hoofdzakelijk uit: glasvezels, een thermohardende hars, een glasmat en vaak een beschermend oppervlaktevlies.

Glasvezels

Het hoge percentage glasvezels zorgen voor de hoge stijfheid van het composiet profiel. Op de markt is er een groot aantal soorten glas ter beschikking. Elke glassoort heeft zijn specifieke eigenschappen en zijn eigen specifieke toepassingsgebied. In de pultrusie wordt overwegend gebruik gemaakt van het E of ECR-glas. Dit glas heeft een lage elektrische geleidbaarheid en een hoge sterkte.

Hars

Het harsmengsel bepaalt de chemische bestendigheid van het composiet. De verschillende soorten kunsthars voor pultrusie zijn:

 • Onverzadigde polyester hars (UP): de meest gebruikte harssoort, te gebruiken in alle weersomstandigheden, in zoutwater, in corrosieve milieu's etc.
 • Vinylester hars : wordt veel gebruikt in zwaar chemische omgevingen (zwavelzuur, azijnzuur, waterstof chloride etc.)
 • Acryl (PMMA) of Phenol hars: voor brandwerende toepassingen en lage rookontwikkeling

Glasmat

Glasmatten zorgen voor de dwarsversterking van het profiel en voor een grotere stijfheid van het profiel. Er bestaan verschillen soorten matten, afhankelijk van de samenstelling en de bindingswijze van de vezels. Er kan gewerkt worden met eindloze vezelmat (CSM) geweven of multi-axiaal matten. Deze kunnen dan op mechanische wijze (stikken, breien of vernaalden) gebonden worden, door adhesie (poeders, oplossingen of emulsies) of door cohesie (bindvezels of een bindvlies).

Beschermend oppervlaktevlies

Een oppervlaktevlies wordt aangebracht om een verbeterde resistentie te bieden tegen chemicaliën en omgevingsinvloeden zoals verwering.

Het productieproces:

Glasvezelversterkte polyester profielen worden geproduceerd middels pultrusie. Pultrusie is een continu proces waarbij een thermohardende polymeer en versterkingsvezels tot een profiel gevormd worden. Versterkingsmaterialen zoals glasvezels en glasmatten worden in een open bad met vloeibare hars gedrenkt. Het vochtige materiaal wordt vervolgens naar de profielvorm geplooid en komt in een verwarmde matrijs terecht. In de matrijs hardt het uit en vormt zo een geheel met de versterkingsmaterialen. Het geheel wordt d.m.v. een treksysteem door de matrijs getrokken en door een zaageenheid op de gewenst lengte gebracht.


E23: de Europese standaard voor pultrusie

Gepultrudeerde profielen zijn geen isotrope materialen zoals bijvoorbeeld metalen. Dit betekent dat de eigenschappen richting afhankelijk zijn zoals bijvoorbeeld bij hout. Om toch tot duidelijke richtlijnen en bruikbare ontwerp waarden te komen werd een Europese normering ontwikkeld.

Kwaliteitsbetrouwbare fabrikanten produceren momenteel hun constructieprofielen nog uitsluitend volgens deze Europese norm: de EN 13706. Deze standaard omschrijft de minimaal te leveren kwaliteit en specificeert de technische eigenschappen en rekenwaarden voor twee kwaliteitscategorieën: de serieE23 met een buigmodulus van 23 Gpa en de serie E17 met een buigingsmodulus van 17 Gpa. De profielen in ons programma beantwoorden aan de E23 klasse.

Ook voor het ontwerpen van constructies werd een Europese normering opgesteld: de EN 14122. Supplementair is eveneens de 'Eurocomp Design Guide' en de CUR96 richtlijn opgesteld die ontwerpcriteria voorstelt voor het veilig ontwerpen van constructies gemaakt uit glasvezelversterkte kunststoffen. De DIN 18820 geeft specifieke ontwerpcriteria voor structuren gebruikt in chemisch agressieve milieus.


De profieltypes

Op aanvraag zijn vele profielen verkrijgbaar in de verschillende types hars en in verschillende kleuren, echter voor een aantal gelden minimale bestel hoeveelheden afhankelijk van het type profiel. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

De voordelen:

Corrosie- en chemische bestendigheid

Alle metalen, zelfs het kwalitatief hoogstaande roestvrij staal, zijn onderhevig aan een of andere vorm van corrosie. Composieten roesten niet. Ze gedragen zich uitstekend in de meeste chemische-industriële omgevingen en worden niet aangetast door micro-organismen. Hierdoor zijn ze onderhoudsarm.

Soortelijk gewicht

Het lage soortelijke gewicht van deze glasvezelversterkte kunststoffen zorgt voor een reële reductie van de transport- en installatiekosten.

De mechanische eigenschappen

De treksterkte van gepultrudeerde profielen is vergelijkbaar met deze van staal en aluminium. Alhoewel de buigstijfheid ( E-modulus) lager is dan van metalen, is zij hoger dan die van hout en andere kunststoffen.

Thermische eigenschappen

Glasvezelversterkte kunststoffen zijn uitstekende thermische isolatoren. De warmtetransmissie blijft minimaal. Zij bezitten tevens een uitstekende vormstabiliteit. Zij trekken na verloop van tijd niet krom en zetten niet uit, zelfs bij grote temperatuurverschillen.

Elektromagnetische eigenschappen

In toepassingen die transparant zijn voor radar- of elektromagnetische straling zijn glasvezelversterkte kunststoffen ongeëvenaard.

Elektrische eigenschappen

Glasvezelversterkte kunststoffen zijn zeer goede elektrische isolatoren. Daardoor zijn zij de beste keuze voor ladders, kabelgoten, behuizingen en werktoestellen in elektrische toepassingen.

Bekijk hier onze datasheet GVK profielen

Op Maat Product:

Het kan zijn dat het profiel dat u zoekt, niet standaard in ons pakket voorkomt. Vink GVK heeft de mogelijkheid om een profiel op maat te ontwikkelen, dat past bij uw toepassing. Dit is op meerdere manieren in te vullen. We kunnen vanaf het begin met u meedenken en de complete engineering voor onze rekening nemen. UIteraard is het ook mogelijk om naar aanleiding van uw eigen tekeningen een advies en een offerte te verzorgen.
Neem gerust contact op voor meer informatie.

Vink GVK logo

Referenties

Meer informatie ontvangen?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.


Downloads

Mogelijkheid tot het downloaden van diverse informatie

Bekijk onze downloads

Nieuws

 1. Aqua Nederland Vakbeurs

  ​Vink GVK staat samen met Vink Leidingsystemen op de Aqua Nederland Vakbeurs
  Op 19, 20 en 21 maart 2019 vindt de Aqua Nederland Vakbeurs weer plaats.

 2. Ontwikkelingen binnen Vink GVK - E-profiel

  Binnen Vink GVK wordt er veel gedaan aan ontwikkeling. Gezien het feit dat er in GVK minder keuze is aan standaard profielen, ontwerpen wij met regelmaat nieuwe profielen. Het kan gaan om een standaard profiel wat ook in staal voorkomt of juist een klant of project specifiek profiel.

 3. Kunststof bordessen! Sterk, licht en onderhoudsvrij.

  Monteurs bereiken de diverse geleidewerken bij de nieuwe Zeesluizen in IJmuiden over nieuwe
  inspectiebordessen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn de bordessen - met een totale lengte
  van 450 m - niet van staal, maar van kunststof. Een bewuste keuze van onze klanten in
  overleg met Vink GVK.

 4. Zwembadtrap

  Zwembad Winterswijk krijgt een opknapbeurt en de glijbaan wordt voorzien van een GVK trap.

 5. ​Uitneembaar hekwerk

  Een nieuwe oplossing: het uitneembare hekwerk

 6. Nieuw type leuningwerk H-40

  H-40 systeem leuning; Voor de situaties waar een verzwaarde uitvoering leuningwerk gewenst is hebben wij volledig in eigen beheer een heavy-duty leuning H-40 ontwikkeld.

Laatste tweet

Vink GVK is een business unit van Vink Kunststoffen B.V.
©2019 Vink GVK